Terug naar site

BLOG: Groningen, meer dan een studentenstad?

 

2 februari 2023

Groningen staat voornamelijk bekend om haar rijke studentenleven. Begin dit collegejaar hebben we, namens STUDENT-labs, rondgevraagd naar de mening van studenten op de Zernike Campus, waar dit antwoord veelvuldig terugkwam. Afgestudeerden trekken in grote getale naar het westen en zien vaak de mogelijkheden in de Noordelijke provincies over het hoofd. Het is een probleem dat zich al decennia afspeelt en lastig is op te lossen. Hoe kan het dat studenten niet zien welke mogelijkheden er liggen in het hoge noorden?

Op dit moment telt de gemeente Groningen bijna een kwart miljoen inwoners, hiervan is 25 procent student en dit maakt Groningen de stad met het hoogste percentage studenten. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen is echter gebleken dat meer dan de helft van de afgestudeerden binnen twee jaar vertrekken uit het Noorden en meer heil zien in andere plekken van het land. De voornaamste reden hiervoor zijn de, naar verwachting, hogere baankansen en doorgroeimogelijkheden in bijvoorbeeld de Randstad.

Aan de andere kant zijn de bedrijven niet zichtbaar genoeg voor studenten en alumni, waar grote organisaties in het westen van het land vaak het onderwerp zijn van casussen op de opleidingen in Groningen. Een enkeling zal zich dan wel bewust zijn van wat er zoal speelt op Zernike Campus, maar (met name internationale) studenten zullen maar weinig meekrijgen van de mogelijkheden van de campus.

Recentelijk zijn onze studenten van STUDENT-labs dus naar Zernike Campus gegaan, om te peilen hoe het zit met de vindbaarheid van bedrijven in de regio. Het merendeel van de studenten, studerend in Groningen, had geen idee wat er zich allemaal bevond en benoemde Groningen voornamelijk als de ‘studentenstad’. Vandaar dat wij ons hard maken voor het principe: ‘Groningen, meer dan een studentenstad?’. Het noorden heeft namelijk veel potentie en nog meer mogelijkheden voor afgestudeerden.

Zo heeft de Provincie Groningen een unieke uitgangspositie op het gebied van waterstof en biedt dit o.a. kansen voor regionale groei en werkgelegenheid. Middels dit investeringsprogramma ontstaan mogelijkheden voor de onderwijssector en het bedrijfsleven, waar afgestudeerden aan kunnen bijdragen. Daarnaast zijn er tal van innovatieve organisaties te vinden op de Zernike Campus. Een voorbeeld hiervan is het, in 2014 opgerichte, Ocean Grazer, dat een offshore energie-opslagsysteem heeft ontwikkeld voor windparken.

Ook hebben een viertal bedrijven samen de Innovatiehub Oost-Groningen opgericht. Hier worden verschillende, duurzame producten ontwikkeld met grondstoffen uit de eigen bodem. Deze variëren van duurzame festivalbandjes, tot voedingssupplementen ter vervanging van dierlijke eiwitten.

Hoewel dit allemaal attractieve initiatieven zijn in onze eigen achtertuin, lijkt dit toch niet zo over te komen op recentelijk afgestudeerden in de regio. De koppeling tussen student en bedrijfsleven is momenteel onvoldoende, waardoor student niet weet wat de mogelijkheden zijn en de bedrijven geen idee hebben hoe ze studenten kunnen aantrekken.

Eén van de voornaamste doelen van STUDENT-labs is het overbruggen van de afstand tussen werkgever en student in de regio. Hierin streven we niet alleen naar het opdoen van relevante werkervaring tijdens je studie, maar ook willen we studenten vast kennis laten maken met bedrijven, organisaties en overheden. Zo bieden we een netwerkmogelijkheid die een brug vormt tussen je studententijd en het begin van je carrière.

Om hier nog een stap verder in te gaan, zijn we begonnen met de campagne ‘hoe houd je studenten in het Noorden?’. De aftrap van deze campagne is donderdag 16 februari a.s., waarop STUDENT-labs, samen met Ibn Battuta, een kroegcollege organiseert over de vraag of Groningen meer is dan alleen een studentenstad. Hierin zullen sprekers vanuit het onderwijs, de politiek en het bedrijfsleven hun licht schijnen op deze kwestie en krijgen aanwezigen de kans om hierover in gesprek te gaan.

We horen dan ook graag wat jouw indrukken zijn over dit onderwerp. Zien we jou ook donderdag 16 februari? Schrijf je dan nu in voor ons kroegcollege!