Terug naar site

STUDENT-blogs Jelle

28 maart 2023

 Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt: ChatGPT is het AI-gestuurde chatprogramma dat hulpjes als Siri, Bixby en Google Assistant overtreft. Bij STUDENT-labs zijn we geïnteresseerd in dergelijke ontwikkelingen en wat deze voor ons kunnen betekenen.

Maar wat is ChatGPT precies? Als ik ChatGPT zelf vraag, antwoordt het als volgt:

“Ik ben ChatGPT, een groot taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Ik ben in staat natuurlijke taal te begrijpen en te genereren op basis van informatie en vragen die aan mij worden gesteld. Ik kan bijvoorbeeld tekst schrijven, vragen beantwoorden, suggesties doen en conversaties voeren. Ik ben getraind op enorme hoeveelheden data, waardoor ik in staat ben informatie te begrijpen en complexe taken uit te voeren. Hoewel ik geen bewustzijn of emoties heb zoals een mens, ben ik ontworpen om zo menselijk mogelijk te communiceren. Ik ben ontwikkeld om mensen te helpen informatie te verkrijgen en problemen op te lossen en ben daarom beschikbaar als virtuele assistent of chatbot.”

Met zo'n programma zijn de toepassingen oneindig. Je kunt verhalen laten bedenken, bestaande tekst verbeteren of samenvatten, code schrijven voor programmering, recepten opzoeken, kamers ontwerpen, argumenten voor discussies bedenken en nog veel meer. Ik heb gemerkt dat je ChatGPT het beste leert kennen door er gewoon mee te prutsen. Als je iets willekeurigs te binnen schiet of vastloopt, vraag het programma dan eens wat het ervan vindt.

Een andere interessante ontwikkeling is DALL-E, een AI-systeem ontwikkeld door OpenAI. DALL-E kan afbeeldingen genereren op basis van tekstuele input. Zo kun je bijvoorbeeld een beschrijving geven van een object en DALL-E maakt er vervolgens een afbeelding van. Dit opent een hele nieuwe wereld van mogelijkheden, waaronder het creëren van kunstwerken en het ontwerpen van producten.

Het gebruik van ChatGPT en DALL-E biedt niet alleen kansen op het gebied van creativiteit en innovatie, maar kan ook bijdragen aan een meer inclusieve samenleving. Door de technologie te gebruiken om bijvoorbeeld automatisch vertalingen te maken, kunnen we barrières tussen talen en culturen doorbreken. Bovendien kunnen chatbots op basis van ChatGPT mensen helpen met speciale behoeften, zoals mensen met een visuele of auditieve beperking. De mogelijkheden zijn eindeloos en we staan nog maar aan het begin van deze ontwikkeling.

Nu klinkt dit natuurlijk allemaal erg leuk en aardig, maar er zijn ook enkele negatieve aspecten aan deze technologie. Allereerst kan ChatGPT worden misbruikt voor het verspreiden van desinformatie en propaganda. Omdat het programma in staat is natuurlijke taal te genereren, kan het worden geprogrammeerd om valse informatie te verspreiden, waardoor het moeilijker wordt feiten van fictie te onderscheiden. Als je dit nu koppelt aan de opkomende deepfakes en levensechte stemmen die AI kan genereren, zou je in principe met behulp van technologie iedereen alles kunnen laten zeggen. Het is eigenlijk een gekke gedachte en ik ben benieuwd waar dit in de toekomst naartoe zal leiden.

Daarnaast blijft privacy natuurlijk een gevoelig punt. Hoe meer je met deze bot praat, hoe meer informatie het van je krijgt. Hoewel het beweert veilig te zijn en niets met je data te doen, is het nog steeds iets waar je voorzichtig mee moet zijn. Ook is het de vraag hoeveel je bereid bent te delen. Bovendien zou het gebruik van ChatGPT kunnen leiden tot een verlies van menselijk contact en interactie. Als we te afhankelijk worden van geautomatiseerde chatbots om onze problemen op te lossen en vragen te beantwoorden, verliezen we de mogelijkheid om menselijke interactie te ervaren en van anderen te leren.

Met zowel de goede als de slechte kanten van ChatGPT en DALL-E, zijn het toch interessante en leuke hulpmiddelen om ons te helpen onze verbeelding tot leven te brengen en onze creaties met de wereld te delen. Dit opent de deur naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van kunst, design, communicatie en meer. Ik ben in ieder geval ontzettend benieuwd hoe dit zich verder zal ontwikkelen en waar het ons in de toekomst naartoe zal leiden.

Frisse groet,

Jelle

P.S. Ik hoor je nu natuurlijk denken: “Allemaal leuk en aardig, maar volgens mij heeft hij deze hele tekst door ChatGPT laten tikken” wat ik natuurlijk heel begrijpelijk vindt. Maar ik kan je met zekerheid zeggen dat dit van mijn eigen hand komt en het in de meeste gevallen ook leuker en beter is om dit zelf te blijven doen.